Wij hebben als dijkversterkingsproject biodiversiteit en duurzaamheid hoog op de agenda staan.
Biodiversiteit
De dijkversterking biedt de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het behoud en herstel van de biodiversiteit. Zo hebben we in het voorjaar bomen gepland om vleermuisroutes te behouden. Maar er gaat nog veel meer gebeuren in het kader van de biodiversiteit op de dijken. Dit werken we de komende periode verder uit.
De waterschappen in Nederland hebben een unieke positie om de biodiversiteit te versterken. Ze beheren gezamenlijk het watersysteem in Nederland met een netwerk van sloten, watergangen en rivieren. Deze natte en droge ‘dooradering’ van het landschap biedt kansen voor herstel van ecosystemen en biodiversiteit. Daarbij kijken waterschappen verder dan het water en de slootkant. Ook de dijken en zuiveringsterreinen, die de waterschappen in beheer hebben, bieden mogelijkheden voor het versterken van de biodiversiteit.
Zero-emissie
De waterschappen werken stapsgewijs naar emissieloze projecten in 2030. Dit betekent voor Dijkalliantie Neder-Betuwe dat we elektrische machines inzetten in plaats van machines met dieselmotoren. Graafmachines en vrachtauto’s worden daarvoor omgebouwd en krijgen grote accu’s. Om door te kunnen werken zonder ‘oplaadtijd’, gebruiken we losse accu’s. Vrachtwagens rijden op en neer tussen de oplaadpunten en graafmachines. Mogelijk gaan we zelf oplaadpunten aanleggen. We doen dit om de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen. We zullen u de komende jaren laten zien hoe we dit precies gaan doen.